Telia är vår leverantör för bredband, TV och telefoni.

Tjänsterna som kommer att levereras efter installation är Telias 3 Play med TV ”Lagom” där det ingår 43 kanaler. (25 unika kanaler och 18 HD Kanaler) 3 Play (100/100mbit/s, Telefoni & TV ”Lagom” kostar för annan privatperson ca 700 kr/mån, men för er som boende kommer detta att kosta 199 kr/mån (idag kostar bra kabel TV 115 kr/mån för föreningen). Ni kommer även att ha möjlighet att teckna långt fler kanaler, även kanaler från världens alla hörn. Telia kommer även kunna erbjuda er bredband upp till 1 000 mbit, tecknas separat. Dom kommer även att kunna erbjuda er billig fast telefoni via bredband, tecknas separat.

Läs denna broschyr från Telia 

Vad innebär då detta?

Telia kommer då att ansluta till vårt befintliga nät. Dessa nätverksuttag används till alla tre delar av systemet det vill säga bredband, TV och telefoni. Telia tillhandahåller en digital-TV box samt en router gratis.

Denna installation planeras att utföras någon gång under början av februari 2019

TV

Installerar vi detta fiberbaserade system kommer det istället att ingå 40 Tv-kanaler i hyran. Det kommer då även vara möjligt att teckna för fler kanaler, kanaler från världens alla hörn. Med denna teknik finns det även långt fler tjänster man kan beställa såsom playtjänster (Att se dina program när du vill, även efter klockslaget då programmet sändes) det finns möjlighet att ta del av ca 6000 filmer som du kan hyra direkt genom Tv:n. Tv-paketet som kommer att ingå i hyran heter Telia Tv-paket ”Lagom”. Se nedan vilka kanaler som kommer att ingå.

För mer information om Telias utbud av Tv-paket, vänligen tryck här

Bredband

Varje boende kommer att ha ett 100/100 mbit/s bredband efter installationen av fiber kommer det däremot att vara möjligt att teckna abonnemang för bredband upp till 1000mbit. Har du idag ett bredbandsabonnemang hos Telia (ev. med bindningstid) är det möjligt att flytta över detta/konvertera detta till ett abonnemang som går på fibernätet, kostnadsfritt.

För mer information om Telias utbud av bredband, gå in på www.telia.se och följ denna anvisning:
Klicka på rubrikerna: Privat à Bredband à Abonnemang & kontantkort à Telia Bredband via fiberanslutning

Telefoni

De hushåll som idag valt att teckna ett fast telefonabonnemang har fått kopplat detta via det vanliga telejacket. Efter denna installation kommer det i fortsättningen precis som idag gå att använda telejacket.

Det kommer däremot också att vara möjligt att teckna abonnemang för telefoni som kopplas via detta fiberbaserade system. Det fungerar i praktiken likadant. Detta är oftast ett billigare alternativ än att ha ett vanligt hederligt telefonabonnemang via telejacket.

Beskrivning av hur Tv:n kopplas…

I samband med att vi installerar systemet så kommer du att få er digital-TV box och router av Telia. Medföljande manual ger dig en beskrivning av hur det ska kopplas in. Nedan beskriver vi grunderna i hur det är kopplat och vad som krävs om man har fler än en TV-apparat, detta gör vi för att du ska få en förståelse av hur ett fiberbaserat system fungerar.

Varje TV i ert hushåll behöver vara kopplad till en egen digital-TV box. Digital-TV boxen i sin tur är kopplad till en router, routern i sin tur är kopplad till nätverksuttaget

Hur gör jag om jag har mer än en TV-apparat?

Eftersom varje TV behöver en digital-TV box så får ni ta kontakt med Telia för att beställa en Digital-TV box, utöver den ni får av oss.

För mer information om att Digital-TV boxen, gå in på www.telia.se och följ denna anvisning:
Klicka på rubrikerna: Privat à TV à Produkter & tillbehör à TV-box Arris VIP 1113

Har du för avsikt att exempelvis placera Tv:n i ett rum som inte har nätverksuttaget i närheten, låt oss säg sovrummet, så har man två alternativ för att kunna koppla in den. Ena alternativet är att dra en lång nätverkssladd från routern som är kopplad i nätverksuttaget i hallen/vardagsrummet och in till sovrummet, denna nätverkssladd kopplas in i digital-TV boxen som i sin tur är kopplad med Tv:n. Andra alternativet är att beställa en trådlös box som heter ”Technicolor” där ena boxen (sändaren) kopplas in i routern medan den andra boxen (mottagaren) placeras i sovrummet samt kopplas in i digital-TV boxen, som i sin tur är kopplad till Tv:n. Se illustrationen nedan.

För mer information om att ”Technicolor”, gå in på www.telia.se och följ denna anvisning:
Klicka på rubrikerna: Privat à TV à Produkter & tillbehör à Trådlös tv med Technicolor TG234

Vanliga frågor:

Så snart vi märker att det fiberbaserade systemet fungerar smärtfritt kommer vi att säga upp de betalkanaler vi har idag. De fria kanalerna (SVT1, SVT2, TV4, TV6 etc) kommer det i fortsättningen gå att se. Dock kommer vi på sikt att avveckla även dessa.

Se under rubrik ” Hur gör jag om jag har mer än en TV-apparat? I detta häfte.

Det system vi har idag är väldigt gammalt och kräver kontinuerligt underhåll. Vi kommer inte att montera ner utrustningen så länge det fungerar, dock så kommer vi inte heller att lägga några större pengar på att underhålla det längre. Vår förhoppning är att du ska kunna använda din Boxer-utrustning tills din bindningstid tar slut. Bind dock inte upp dig på något nytt avtal med Boxer – meningen är att vi ska avveckla det nuvarande systemet på sikt.

Ja, det går bra. Bredbandet har inget med telefonen att göra. I fiberledningarna som dras in i din lägenhet kan det skickas olika data såsom TV, Bredband och Telefoni, detta oberoende av varandra.